Víkend v Novém Strašecí patřil dětem

07.10.2010 20:42
Strašecí

Víkend v Novém Strašecí patřil dětem

Novinky Oriflame ČR

Tereza Maxová: Projektu Centra pro rodinu v DD Nové Strašecí upřímně fandím.

V sobotu 5. června se na půdě Dětského domova v Novém Strašecí konalo odpoledne plné netradičních her a workshopů pro zde žijící děti a jejich kamarády. Pod patronací slavné modelky a tváře přírodní kosmetiky Oriflame Terezy Maxové se děti výborně bavily. Dětský domov v Novém Strašecí nebyl vybrán náhodně. Již od září 2009 je zde realizován inovativní projekt Rodinného centra. Jedná se o společný projekt Nadace Terezy Maxové dětem a společnosti Oriflame, realizovaný občanským sdružením Člověk hledá člověka. Jeho hlavním cílem je pomoci dětem z tamního domova zpět do rodiny – a to jak do své biologické, nebo do pěstounské. Dětský den byl pak jednou z aktivit pro tento ústav a celý se nesl v duchu krásy, sdílení a radosti.

Dětský domov v Novém Strašecí a projekt Rodinného centra, které od září 2009 vzniklo na jeho půdě, je vlajkovým projektem Nadace Terezy Maxové dětem a společnosti Oriflame. Jedná se o unikátní projekt, který je určen dětem vyrůstajícím v tamním domově a jeho jediným cílem je pomoci jim vrátit se domů.

Dětský den, který se konal tuto sobotu, a nesl příznačný název „Báječné odpoledne s ORIFLAME“, měl ambici potěšit jak „domovské“ děti, tak jejich kamarády. Sešlo se jich tam na 25. Na akci byli pozváni i další hosté, včetně biologických rodičů a dobrovolníků z nadace i Oriflame.

„Gratuluji všem, kteří se dokáží v dnešní hektické době zastavit a odhlédnout od vlastních problémů. Jsem moc rád, že jsme součástí tohoto obrovského úkol, na jehož konci čeká ta nejkrásnější možná odměna,“ říká Miroslav Kopřiva, generální ředitel hlavního organizátora akce, společnosti Oriflame.

V zahradě Dětského domova si děti kromě soutěžních disciplín v hakisaku nebo Nintendu mohly vyzkoušet například hru na lovce světla. Značnou pozornost všech přilákala fashion poradna s Terezou Maxovou, následná velká příprava na módní přehlídku, která byla spojena s volbou Miss Dětského domova 2010. Nejen dívky v rámci příprav na přehlídku využily možnosti nechat si poradit s make-upem a na líčení a vlasový styling trpělivě čekaly ve frontě. Celým odpolednem provázel moderátor TV Prima Jiří Forman.

Jako praktická poradkyně si počínala slavná topmodelka Tereza Maxová, která přivedla i svou rodinu včetně dcery Míny. „Velmi jsem si odpoledne užila a moc děkuji všem organizátorům a dobrovolníkům z ORIFLAME za to, že uspořádali dětem nezapomenutelné odpoledne“, dodala patronka a zakladatelka nadace.

Chlapci zase okukovali výkon a svaly oblíbeného sportovce, footbagáře Aleše Zelinky. Velký úspěch měly i soutěže o zábavné ceny na téma ekologie a zdravého životního stylu.

O projektu Centrum pro rodiny s dětmi
Česká republika je zemí s velmi vysokým počtem dětí ( v poměru k počtu obyvatel) umisťovaných do institucionální péče. V Evropě dokonce dosahuje na prvním příčky. V České republice tak jako v okolních zemích proto vznikla iniciativa k transformaci dětských domovů a podobných institucí na model rodinného typu v praxi.

Na danou situaci reaguje i projekt Rodinného centra v Novém Strašecí. Jedná se unikátní projekt, který je určen dětem vyrůstajícím v tamním domově a jeho jediným cílem je pomoci jim vrátit se domů.

V první fázi projektu došlo k analýze rodinných podmínek všech dětí a zajištění možností návratu dětí do jejich biologických rodin. V případech, kdy situace v rodině je neutěšená a návrat by pro dítě nebyl možný, existuje druhá alternativa, a to umístění dítěte do pěstounské péče. Díky tomu, že hlavní aktéři – a to domov, kraj i realizátor, jímž je občanské sdružení Člověk hledá člověka, společně postupují ve snaze pomoci do nejvíce dětem zpět do rodiny, projekt přináší již po počátečních měsících první výsledky.